Česky / Deutsch
Business zone / přihlášení / registrace
Dokonalý outfit pro každý domov.

Velká trojka architektury: Le Corbusier

Po oblíbeném seriálu o legendární škole z Desavy přicházíme s dalším tématem. V příštích týdnech bude na programu velká trojka architektury, v čele se Švýcarem Le Corbusierem a Němcem Ludwigem Mies van der Rohe. 

Lecorbésier 
Charles-Édouard Jeanneret, tak zní vlastní jméno jednoho z největších architektů moderních dějin. Svůj pseudonym Le Corbusier přijal až krátce po svých 33. narozeninách, podle jména svého dědečka – Lecorbésier. Tento významný teoretik, urbanista a architekt bez formálního vzdělání v architektonickém oboru svým celoživotním dílem a citem výrazně ovlivnil vývoj moderní architektury.

Dům je stroj na bydlení
Když se Le Corbusier po svých cestách po Evropě natrvalo usídlil v Paříži, začal formovat své myšlenky do jedné ze zásadních knih své kariéry. V knize Za novou architekturu, v originále Vers une architecture, Le Corbusier obhajuje využití čistých a účelových řešení. 

Dle Le Corbusiera architektura není jen o naplnění praktické funkce, ale je také jistou formou uměleckého vyjádření. Jeho estetické představy plně odpovídaly modernímu duchu. Kladl důraz na funkčnost a prostornost, strohost a jednoduchost tvarů nebo použití nejnovějších materiálů.

Pět bodů moderní architektury
Další z milníků, který Le Corbusier během svého pracovního života položil, je takzvaných Pět bodů moderní architektury, potažmo funkcionalismu.


  • Výstavba domů na sloupech uvolní prostor v přízemí pro zeleň či volný pohyb chodců.

  • Sloupy uvolňují půdorys. Prostor může být dělen pomocí lehkých příček.

  • Sloupy uvolňují fasádu, kterou je možné dále tvarovat okny dle libosti.

  • Pásová okna mohou být vedena skrz sloupový systém.

  • Plochá střecha je vhodným místem pro umístění zahrady. Nahrazuje prostor, který dům odebíral.

Těchto pět bodů bylo poprvé uvedeno v praxi při výstavbě dvou domů na sídlišti Weissenhof ve Stuttgartu. O pár let později tuto metodu zopakoval na jedné ze svých nejslavnější staveb, na vile Savoy.

termetal_living_vila_savoye

Zdroj: archizone.cz

Urbanismus
Co se týče urbanismu, Le Corbusier se zaměřoval v prvé řadě na problémy měst, spojené s jejich obytnými zónami. Ve svých návrzích se inspiroval zejména průmyslem a továrními komplexy. Na základě těchto idejí tak navrhl La Ville Radieuse. 



V českém překladu Zářící město mělo obyvatelům přiřazovat bydlení v závislosti na velikosti rodiny, nikoliv podle ekonomického postavení. Pro všechny měl být zajištěn dostatek slunečního svitu a viditelnosti oblohy a stromů. Abstraktní tvar města měl připomínat lidské tělo s hlavou, páteří, rukama a nohama. Design počítal s vysokými panelovými budovami a zónami pro práci a odpočinek. Tento projekt však v konečném důsledku nikdy nebyl realizován. 


Unité d’habitation 
Projekt, který naopak dokončen byl, je Unité d’habitation ve francouzském Marseille. Obytný blok z železobetonu poskytl 1600 obyvatelům dvoupodlažní byty a značné množství služeb. Nájemníci komplexu měli na dosah ruky jesle, mateřskou školu, jídelny, klubovny, knihovnu a další. Unité d’habitation je tak přirovnáváno k malému městu. Chodby představují ulice, střecha pak náměstí.

Touto stavbou Le Corbusier alespoň zčásti naplnil to, co plánoval při designu Zářícího města. Totiž na jednom místě shromáždit velké procento obyvatelstva a zajistit jim všechny základní potřeby k životu. 

„Dům je jako auto koncipovaný a zařízený je jako autobus nebo lodní kabina. Na dům se musíme dívat jako na stroj k bydlení nebo jako na nástroj.“ – Le Corbusier 




 

Další příspěvky

Prázdniny a architektura – Gdaňsk

Gdaňsk, perla baltského pobřeží, je městem bohatým na historii, kulturu a samozřejmě i architekturu.

Prázdniny a architektura – Kodaň

Pokud patříte k těm, kteří místo k moři, vyrazí během dovolené raději například za zajímavou architekturou, možná už máte v hledáčku severské státy. My vřele doporučujeme Kodaň.

Sportovní centrum Fénix v Havířově

Místo demolice unikátní rekonstrukce. Osud, který čekal starou nádražní halu v Havířově. Projekt dostal symbolický název Fénix, podle bájného ptáka, který po znovuzrození vzlétne ještě krásnější, podobně jako nová multifunkční hala.

Návrat šumperáku

Možná jste v něm sami bydleli, možná v něm stále bydlíte. Pojďme se podívat na fenomén české kultury, dominantu socialistických pohlednic, slavný šumperák.

Centre Pompidou

Provokativní stavba v centru Paříže spojující moderní části metropole a romantické historické centrum. Kovová a skleněná budova z roku 1977 znovu dokazuje, že Paříž je centrem překvapivých konceptů, které diktují trendy.

Brutalismus

Architektonický styl brutalismus už svým názvem napovídá, že vzbuzoval a vzbuzuje mnoho kontroverzí. Jedná se o směr, který silně pracuje s užitností prvků a očišťuje architekturu od veškerého pozlátka.

Postmoderní architektura

Období modernismu, které přišlo po druhé světové válce, přineslo světu odpověď na rychle rostoucí poptávku po kancelářských prostorách. V rámci oživení architektury vzniká postmoderní styl, který silně čerpá inspiraci z historie.

Frank Lloyd Wright

Je označován za jednoho z nejvlivnějších amerických architektů 20. století. Patří k autorům a čelním architektům organické architektury. Dnešní článek bude o architektu Frank Lloyd Wrightovi.

Vladimír Karfík

Pokud jste někdy navštívili východomoravské město Zlín, s budovami jako je Baťův mrakodrap nebo Hotel Moskva (dnešní Hotel Zlín) jste se určitě setkali. V dnešním článku si tak povíme něco málo o životě a díle autora těchto staveb.

Stavební materiály – kámen

Kámen patří odnepaměti k základním stavebním materiálům. Člověk s ním v primitivní formě pracoval už před tisíciletími. Je oblíbený hlavně díky své síle a odolnosti a zároveň relativně jednoduchému opracování.

Stavební materiály – sklo

Sklo je jedním ze jmenovatelů Bauhausu, ve spojení s ocelí patří k symbolům opuštění přílišného zdobení a umožňuje nerušený dialog mezi interiérem a exteriérem stavby. Podívejte se s námi na to, jak sklo postupně ovládlo architekturu staveb.

Nové století Bauhausu: 3. díl

Walter Gropius či Johannes Itten – Bauhausem prošel nespočet významných osobností, které mu vtiskly nezaměnitelnou tvář. I z toho důvodu je těžké vybrat ty nejdůležitější. Další díl seriálu Nové století Bauhausu, tentokrát věnovaný lidem, je zde.

Nové století Bauhausu: 2. díl

Legendární škola Bauhaus za svou krátkou existenci dokázala opravdu mnoho. Snad žádné škole nestačilo pouhých 14 let k tomu, aby se zapsala do dějin architektury a dalších uměleckých oborů. A to musela nepřetržitě čelit nátlaku, kvůli kterému...

Máte zájem o spolupráci?

Napište nám.

Buďte v obraze.

Přihlašte se k odběru newsletteru, ať nepřijdete o žádnou novinku.

 

TERMETAL Moravia s.r.o.

Poříčí 2465/28


678 01 Blansko




Telefon

+420 775 711 124


+420 775 711 125



E-mail

living@termetalliving.cz



info@termetal.cz