Česky / Deutsch
Business zone / přihlášení / registrace
Dokonalý outfit pro každý domov.

Nové století Bauhausu: 2. díl

Legendární škola Bauhaus za svou krátkou existenci dokázala opravdu mnoho. Snad žádné škole nestačilo pouhých 14 let k tomu, aby se zapsala do dějin architektury a dalších uměleckých oborů. A to musela nepřetržitě čelit nátlaku, kvůli kterému byla nucena se dvakrát přestěhovat. Další díl seriálu Nové století Bauhausu je zde! 

Zrození nápadu
První zmínka o Bauhausu je datovaná k roku 1919, kdy škola vznikla sloučením uměleckoprůmyslové školy a akademií výtvarných umění. Toto nevšední skloubení se zrodilo ve vizi zakladatele Waltera Gropia. Hlavní myšlenkou bylo zboření hranic mezi uměním a řemeslem. Absolvent školy tudíž musel ovládat jak řemeslo, tak mít cit k umění. Škola nejdříve působila v německém Výmaru, odkud se však v roce 1924 pod nátlakem Zemské vlády byla nucena odstěhovat. Vedení Zemské vlády totiž po sociálně-demokratické straně převzala konzervativní pravicová strana, které se pokrokový a liberální pohled na studium nelíbil.

„Mysl je jako deštník - funguje nejlépe, když je otevřená."
— Walter Gropius

Ikonická Desava
Novým domovem pro Bauhaus se stalo německé město Desava. I díky podpoře města si zde architekt Gropius mohl splnit svůj sen a pro Bauhaus navrhnout hlavní budovu. Ta se stala během okamžiku symbolem totální architektury a vize, kam by měla architektura podle Bauhausu směřovat. V současnosti se může budova dát docela všední, ale na svou dobu se jednalo o atypicky moderní stavbu, která vzbudila smíšené pocity ve společnosti. Jedinečný školní areál disponoval ateliéry, dílnami či kolejemi pro studenty. V blízkosti školy navíc byly vybudovány domy pro učitele. To vše v duchu funkcionalismu. Hlavní budova Bauhausu sice proběhla několika rekonstrukcemi, avšak svůj jedinečný vzhled si drží dodnes. Tomu svědčí fakt, že od roku 1996 je budova zapsaná v seznamu světového dědictví UNESCO. 

Ředitelé školy
V roce 1928 se Walter Gropius, kvůli neustálému nátlaku na jeho osobu, rozhodl rezignovat na funkci ředitele školy. Druhým ředitelem školy se tak stal Hannes Meyer, vedoucí architektonického a stavebního oboru. Svými přednáškami po Evropě se zasloužil o propagaci školy, což zapříčinilo největší příliv československých studentů. Za své levicové názory byl však po dvou letech nahrazen. Škola se rozhodla k tomuto činu účelně o letních prázdninách, aby se vyhnula protestům levicově zaměřených studentů. I tak na podporu Meyera proběhla stávka a několik studentů následovalo Meyera do Sovětského svazu. V pořadí třetím ředitelem se stal další legendární architekt Ludwig Mies van der Rohe, autor brněnské vily Tugendhat. Za své působení však musel čelit neustálé šikaně ze strany nacistů.

„Architektura je vůle určité epochy přenesená do prostoru."
— Ludwig Mies van der Rohe

Konec Bauhausu
Ve svém jedinečném školním komplexu vydržela škola do roku 1932, kdy byla nucena se opět přestěhovat, tentokrát do Berlína. Pobyt Bauhausu v Berlíně netrval příliš dlouho. Nacistická strana pár měsíců po ujmutí moci obvinila Bauhaus za „bolševické rozvratné činnosti" a školu nechala v roce 1933 uzavřít. Pod nátlakem musela většina pedagogů emigrovat, což paradoxně zapříčinilo další šíření myšlenek Bauhausu do světa. Duch Bauhausu se však naštěstí zničit nepodařilo a jeho odkaz je patrný dodnes. 

 

O seriálu Nové století Bauhausu
Škola Bauhaus je pro termetal living nekonečnou studnicí inspirace. Bauhaus minulý rok oslavil sté výročí od založení a letos vstupuje do nové éry své existence. Použitím výrazu nová éra chápeme Bauhaus jako zdroj nadčasového tvarosloví, který s uzavřením školy neskončil, a který se odráží v tvorbě architektů a designérů i v současnosti. Nechceme, aby se na tento odkaz zapomnělo, a proto jsme se rozhodli na našem blogu věnovat fenoménu celý seriál. Přejeme vám, aby čtení bylo další inspirací pro váš nově vznikající projekt.

Další příspěvky

Prázdniny a architektura – Gdaňsk

Gdaňsk, perla baltského pobřeží, je městem bohatým na historii, kulturu a samozřejmě i architekturu.

Prázdniny a architektura – Kodaň

Pokud patříte k těm, kteří místo k moři, vyrazí během dovolené raději například za zajímavou architekturou, možná už máte v hledáčku severské státy. My vřele doporučujeme Kodaň.

Sportovní centrum Fénix v Havířově

Místo demolice unikátní rekonstrukce. Osud, který čekal starou nádražní halu v Havířově. Projekt dostal symbolický název Fénix, podle bájného ptáka, který po znovuzrození vzlétne ještě krásnější, podobně jako nová multifunkční hala.

Návrat šumperáku

Možná jste v něm sami bydleli, možná v něm stále bydlíte. Pojďme se podívat na fenomén české kultury, dominantu socialistických pohlednic, slavný šumperák.

Centre Pompidou

Provokativní stavba v centru Paříže spojující moderní části metropole a romantické historické centrum. Kovová a skleněná budova z roku 1977 znovu dokazuje, že Paříž je centrem překvapivých konceptů, které diktují trendy.

Brutalismus

Architektonický styl brutalismus už svým názvem napovídá, že vzbuzoval a vzbuzuje mnoho kontroverzí. Jedná se o směr, který silně pracuje s užitností prvků a očišťuje architekturu od veškerého pozlátka.

Postmoderní architektura

Období modernismu, které přišlo po druhé světové válce, přineslo světu odpověď na rychle rostoucí poptávku po kancelářských prostorách. V rámci oživení architektury vzniká postmoderní styl, který silně čerpá inspiraci z historie.

Frank Lloyd Wright

Je označován za jednoho z nejvlivnějších amerických architektů 20. století. Patří k autorům a čelním architektům organické architektury. Dnešní článek bude o architektu Frank Lloyd Wrightovi.

Vladimír Karfík

Pokud jste někdy navštívili východomoravské město Zlín, s budovami jako je Baťův mrakodrap nebo Hotel Moskva (dnešní Hotel Zlín) jste se určitě setkali. V dnešním článku si tak povíme něco málo o životě a díle autora těchto staveb.

Stavební materiály – kámen

Kámen patří odnepaměti k základním stavebním materiálům. Člověk s ním v primitivní formě pracoval už před tisíciletími. Je oblíbený hlavně díky své síle a odolnosti a zároveň relativně jednoduchému opracování.

Stavební materiály – sklo

Sklo je jedním ze jmenovatelů Bauhausu, ve spojení s ocelí patří k symbolům opuštění přílišného zdobení a umožňuje nerušený dialog mezi interiérem a exteriérem stavby. Podívejte se s námi na to, jak sklo postupně ovládlo architekturu staveb.

Nové století Bauhausu: 3. díl

Walter Gropius či Johannes Itten – Bauhausem prošel nespočet významných osobností, které mu vtiskly nezaměnitelnou tvář. I z toho důvodu je těžké vybrat ty nejdůležitější. Další díl seriálu Nové století Bauhausu, tentokrát věnovaný lidem, je zde.

Nové století Bauhausu: 2. díl

Legendární škola Bauhaus za svou krátkou existenci dokázala opravdu mnoho. Snad žádné škole nestačilo pouhých 14 let k tomu, aby se zapsala do dějin architektury a dalších uměleckých oborů. A to musela nepřetržitě čelit nátlaku, kvůli kterému...

Máte zájem o spolupráci?

Napište nám.

Buďte v obraze.

Přihlašte se k odběru newsletteru, ať nepřijdete o žádnou novinku.

 

TERMETAL Moravia s.r.o.

Poříčí 2465/28


678 01 Blansko




Telefon

+420 775 711 124


+420 775 711 125



E-mail

living@termetalliving.cz



info@termetal.cz