Česky / Deutsch
Business zone / přihlášení / registrace
Dokonalý outfit pro každý domov.

Prázdniny a architektura – Kodaň

Pokud patříte k těm, kteří místo k moři, vyrazí během dovolené raději za zajímavou architekturou, možná už máte v hledáčku severské státy. My vřele doporučujeme Kodaň. Je kolébkou velmi progresivní architektury, která velkoryse a koncepčně pracuje s veřejným prostorem a konec konců, když budete chtít, k nějakému tomu koupání v moři se také dostanete. 

Architektura v dánské metropoli je ovlivněna střídáním polárního dne a noci. Z důvodu půlročního nedostatku světla se architekti a architektky snaží o co největší prosklené plochy, aby byl v interiéru zachycen každý paprsek. Často pracují také se systémem světlíků a samozřejmě umělým osvětlením, které lze využít i během celého dne, protože jsou dny, kdy v Kodani slunce vychází na pouhé dvě hodiny. Při práci s veřejným prostorem jsou tvůrci také mnohem benevolentnější, například okolo vodních ploch. Čisté výhledy tak neruší žádná zbytečná zábradlí a zábrany tam, kde je to relativně bezpečné a spoléhají na selský rozum chodců.

kodanzdroj: pixabay.com

KU.BE
Pokud cestujete s dětmi a snažíte se jim vštípit lásku k zajímavým architektonickým projektům, navštivte s nimi stavbu KU.BE. Architektonické studio MVRDV zpracovalo 6 základních prostor pro aktivaci těla a mysli. Děti i dospělí si tak mohou užít lezecké prvky a bludiště se zavěšenými sítěmi, tunely a skluzavkami. Součástí je samozřejmě prostor pro koncerty a představení. 

Černý diamant nejen pro čtenáře
Královská Dánská knihovna, známá také pod přezdívkou Black Diamond – Černý Diamant, je zajímavou stavbou nejen pro čtenáře. Krom zapůjčení svazku si zde můžete užít koncerty a výstavy, navštívit kavárnu a užít si výhled na přístav, monumentální stavba se nachází nad přímořským kanálem. Projektována byla knihovna studiem Schmidt Hammer Lassen Architects, budova působí jako sochařský monolit. Ve skutečnosti však sestává z bloků černé žuly, vyleštěné do vysokého lesku. 

kodan knihovnazdroj: commons.wikimedia.org

Kastrup Sea Baths
Obyvatelé severských států zařazují otužování do svého každodenního života mnohem častěji. Bojují tak s nedostatkem světla a tepla a udržují se tak v kondici a dobré náladě. Projevuje se to také na architektonických projektech přírodních koupališť a je jim díky tomu umožněno spojení s přírodou i v poměrně urbanistických oblastech. Koupaliště Kastrup Sea Baths je molo ve tvaru nedokončeného kruhu. Jednotlivé vrstvy odpočinkových ploch na sebe nenásilně přiléhají a díky tomu mají všichni návštěvníci dostatek prostoru a soukromí při návštěvě.

A jaký je váš prázdninový cíl? Přidáte k Malé mořské víle také nějakou ze soudobých dánských staveb?

Další příspěvky

Prázdniny a architektura – Gdaňsk

Gdaňsk, perla baltského pobřeží, je městem bohatým na historii, kulturu a samozřejmě i architekturu.

Prázdniny a architektura – Kodaň

Pokud patříte k těm, kteří místo k moři, vyrazí během dovolené raději například za zajímavou architekturou, možná už máte v hledáčku severské státy. My vřele doporučujeme Kodaň.

Sportovní centrum Fénix v Havířově

Místo demolice unikátní rekonstrukce. Osud, který čekal starou nádražní halu v Havířově. Projekt dostal symbolický název Fénix, podle bájného ptáka, který po znovuzrození vzlétne ještě krásnější, podobně jako nová multifunkční hala.

Návrat šumperáku

Možná jste v něm sami bydleli, možná v něm stále bydlíte. Pojďme se podívat na fenomén české kultury, dominantu socialistických pohlednic, slavný šumperák.

Centre Pompidou

Provokativní stavba v centru Paříže spojující moderní části metropole a romantické historické centrum. Kovová a skleněná budova z roku 1977 znovu dokazuje, že Paříž je centrem překvapivých konceptů, které diktují trendy.

Brutalismus

Architektonický styl brutalismus už svým názvem napovídá, že vzbuzoval a vzbuzuje mnoho kontroverzí. Jedná se o směr, který silně pracuje s užitností prvků a očišťuje architekturu od veškerého pozlátka.

Postmoderní architektura

Období modernismu, které přišlo po druhé světové válce, přineslo světu odpověď na rychle rostoucí poptávku po kancelářských prostorách. V rámci oživení architektury vzniká postmoderní styl, který silně čerpá inspiraci z historie.

Frank Lloyd Wright

Je označován za jednoho z nejvlivnějších amerických architektů 20. století. Patří k autorům a čelním architektům organické architektury. Dnešní článek bude o architektu Frank Lloyd Wrightovi.

Vladimír Karfík

Pokud jste někdy navštívili východomoravské město Zlín, s budovami jako je Baťův mrakodrap nebo Hotel Moskva (dnešní Hotel Zlín) jste se určitě setkali. V dnešním článku si tak povíme něco málo o životě a díle autora těchto staveb.

Stavební materiály – kámen

Kámen patří odnepaměti k základním stavebním materiálům. Člověk s ním v primitivní formě pracoval už před tisíciletími. Je oblíbený hlavně díky své síle a odolnosti a zároveň relativně jednoduchému opracování.

Stavební materiály – sklo

Sklo je jedním ze jmenovatelů Bauhausu, ve spojení s ocelí patří k symbolům opuštění přílišného zdobení a umožňuje nerušený dialog mezi interiérem a exteriérem stavby. Podívejte se s námi na to, jak sklo postupně ovládlo architekturu staveb.

Nové století Bauhausu: 3. díl

Walter Gropius či Johannes Itten – Bauhausem prošel nespočet významných osobností, které mu vtiskly nezaměnitelnou tvář. I z toho důvodu je těžké vybrat ty nejdůležitější. Další díl seriálu Nové století Bauhausu, tentokrát věnovaný lidem, je zde.

Nové století Bauhausu: 2. díl

Legendární škola Bauhaus za svou krátkou existenci dokázala opravdu mnoho. Snad žádné škole nestačilo pouhých 14 let k tomu, aby se zapsala do dějin architektury a dalších uměleckých oborů. A to musela nepřetržitě čelit nátlaku, kvůli kterému...

Máte zájem o spolupráci?

Napište nám.

Buďte v obraze.

Přihlašte se k odběru newsletteru, ať nepřijdete o žádnou novinku.

 

TERMETAL Moravia s.r.o.

Poříčí 2465/28


678 01 Blansko




Telefon

+420 775 711 124


+420 775 711 125



E-mail

living@termetalliving.cz



info@termetal.cz