Česky / Deutsch
Business zone / přihlášení / registrace
Dokonalý outfit pro každý domov.

Stavební materiály – hliník

Hliník je ve stavebních materiálech poměrně nováčkem. Byť se jedná o jeden z nejběžnějších prvků v zemské kůře, nevyskytuje se příliš v čisté podobě. Je získáván z bauxitu, proto si na své časy slávy musel počkat. Objevovat hliník mohli začít architekti až na sklonku 19. a počátku 20. století s rozvojem chemie a metalurgie.

Tento prvek má spoustu dobrých vlastností, které jsou ve stavebnictví a architektuře využitelné. Je lehký, tudíž konstrukce z něj nevyžadují těžkou manipulační techniku, jako například ocelové objekty. Je poddajný a dobře tvarovatelný. Je přirozeně antikorozní a zároveň se dá dále barevně i povrchově upravovat, což z něj dělá velmi univerzální materiál. Je také tvarově stálý a má výborný poměr pevnosti v tahu ku hmotnosti. Proto se výborně hodí na rámy oken a umožnil zvětšení formátů oken, které byly následně používány například při stavbě mrakodrapů o kterých budeme mluvit později.

Hliník vs. ekologie
Hliník je také zajímavým tématem pro ekologii. Je totiž 100% recyklovatelný, přičemž je při jeho znovuzpracování vynaloženo pouhých 5 % energie, která je jinak pro těžbu a zpracování hliníku, potažmo bauxitu, potřeba. Recyklovat lze také materiál, který byl použit například na stavbách. Znečištění od izolací a lepidla nejsou v tomto ohledu překážkou.

Hliník a architektura
Empire State Building
Hliník se poprvé výrazně zalesknul v éře Art Deco, ktera se rozvíjela zejména ve 20. a 30. letech ve Spojených státech. Za všechny stavby jmenujme například Empire State Building. Mrakodrap, který od svého postavení držel více než 40 let prvenství jako nejvyšší stavba USA. Díky použití hliníku mohla být instalována nebývale velká okna, která jsou díky jeho odolnosti vhodná i do náročnějších povětrnostních podmínek, které v úctyhodné výšce 381 m vládnou.

Česká hliníková stopa
Atelier Villa od studia Formafatal
Zajímavým projektem, který používá hliník ve formě někde mezi fasádou a oknem jsou kostarické bungalovy Atelier Villa. Navrhlo jej české studio Formafatal. Jedná se o koncept pomyslné zastřešené terasy. Vnější plášť je tvořen děrovanými hliníkovými panely, které právě díky perforaci a také přírodní barevnosti působí jakoby se celá stavba vpíjela do okolní džungle.

Lázně Beethoven Teplice
Hliník je ovšem oblíbeným a spolehlivým materiálem i pro subtilnější, užitkovější stavby. Příkladem jsou například Lázně Beethoven Teplice, jejichž poklidnou atmosféru tvoří dostatek denního světla, která na vodní hladinu dopadá skrze hliníkovou prosklenou fasádu.

Další příspěvky

Prázdniny a architektura – Gdaňsk

Gdaňsk, perla baltského pobřeží, je městem bohatým na historii, kulturu a samozřejmě i architekturu.

Prázdniny a architektura – Kodaň

Pokud patříte k těm, kteří místo k moři, vyrazí během dovolené raději například za zajímavou architekturou, možná už máte v hledáčku severské státy. My vřele doporučujeme Kodaň.

Sportovní centrum Fénix v Havířově

Místo demolice unikátní rekonstrukce. Osud, který čekal starou nádražní halu v Havířově. Projekt dostal symbolický název Fénix, podle bájného ptáka, který po znovuzrození vzlétne ještě krásnější, podobně jako nová multifunkční hala.

Návrat šumperáku

Možná jste v něm sami bydleli, možná v něm stále bydlíte. Pojďme se podívat na fenomén české kultury, dominantu socialistických pohlednic, slavný šumperák.

Centre Pompidou

Provokativní stavba v centru Paříže spojující moderní části metropole a romantické historické centrum. Kovová a skleněná budova z roku 1977 znovu dokazuje, že Paříž je centrem překvapivých konceptů, které diktují trendy.

Brutalismus

Architektonický styl brutalismus už svým názvem napovídá, že vzbuzoval a vzbuzuje mnoho kontroverzí. Jedná se o směr, který silně pracuje s užitností prvků a očišťuje architekturu od veškerého pozlátka.

Postmoderní architektura

Období modernismu, které přišlo po druhé světové válce, přineslo světu odpověď na rychle rostoucí poptávku po kancelářských prostorách. V rámci oživení architektury vzniká postmoderní styl, který silně čerpá inspiraci z historie.

Frank Lloyd Wright

Je označován za jednoho z nejvlivnějších amerických architektů 20. století. Patří k autorům a čelním architektům organické architektury. Dnešní článek bude o architektu Frank Lloyd Wrightovi.

Vladimír Karfík

Pokud jste někdy navštívili východomoravské město Zlín, s budovami jako je Baťův mrakodrap nebo Hotel Moskva (dnešní Hotel Zlín) jste se určitě setkali. V dnešním článku si tak povíme něco málo o životě a díle autora těchto staveb.

Stavební materiály – kámen

Kámen patří odnepaměti k základním stavebním materiálům. Člověk s ním v primitivní formě pracoval už před tisíciletími. Je oblíbený hlavně díky své síle a odolnosti a zároveň relativně jednoduchému opracování.

Stavební materiály – sklo

Sklo je jedním ze jmenovatelů Bauhausu, ve spojení s ocelí patří k symbolům opuštění přílišného zdobení a umožňuje nerušený dialog mezi interiérem a exteriérem stavby. Podívejte se s námi na to, jak sklo postupně ovládlo architekturu staveb.

Nové století Bauhausu: 3. díl

Walter Gropius či Johannes Itten – Bauhausem prošel nespočet významných osobností, které mu vtiskly nezaměnitelnou tvář. I z toho důvodu je těžké vybrat ty nejdůležitější. Další díl seriálu Nové století Bauhausu, tentokrát věnovaný lidem, je zde.

Nové století Bauhausu: 2. díl

Legendární škola Bauhaus za svou krátkou existenci dokázala opravdu mnoho. Snad žádné škole nestačilo pouhých 14 let k tomu, aby se zapsala do dějin architektury a dalších uměleckých oborů. A to musela nepřetržitě čelit nátlaku, kvůli kterému...

Máte zájem o spolupráci?

Napište nám.

Buďte v obraze.

Přihlašte se k odběru newsletteru, ať nepřijdete o žádnou novinku.

 

TERMETAL Moravia s.r.o.

Poříčí 2465/28


678 01 Blansko




Telefon

+420 775 711 124


+420 775 711 125



E-mail

living@termetalliving.cz



info@termetal.cz