Česky / Deutsch
Business zone / přihlášení / registrace
Dokonalý outfit pro každý domov.

Stavební materiály – beton

I když na to beton možná nevypadá, jeho použití architekturu velmi rozvinulo a posunulo. Pojďme se podívat, jak se beton stal z užitkové hmoty hmotou estetickou a jak vypadá česká betonová stopa ve světě.

Beton představuje flexibilní a dynamický materiál, který doslova změnil tvarosloví architektury. Díky své pevnosti i v malém množství totiž umožnil použití visutých řešení teras domů, či dokonce celých pater. Jedná se tak o hojně využívaný materiál, který je díky svému složení prakticky nevyčerpatelný. 

Jako čistě estetický prvek začali používat architekti beton ve formě, kterou pojmenovali Béton brut na začátku dvacátého století. Jedná se o zpracování zejména fasády domů, při které je beton zachován v čisté a surově podobě, včetně otisků dřeva šalování a podobně. Za průkopníka této metody můžeme označit Auguste Perreta, jež pravděpodobně jako první použil beton jako dekorativní prvek u projektu bytového domu na Rue Franklin v Paříži.

O bezmála padesát let později navrhl Le Corbusier, opět ve Francii, další signifikatní budovy s použitím přiznaného betonu – sídliště Unité d'Habitation v Marseille. A od výrazu a teorie béton brut už to bylo jen kousek k pojmu ještě známějšímu – brutalismus. Tento pojem nově se rodící formy syrové estetiky definoval v knize The New Brutalism: Ethic or Aesthetic? Reyner Banham.

Česká betonová stopa

Zejména po Brexitu mohla být česká i slovenská ambasáda v Londýně poměrně navštěvovanou budovou. Unikátní brutalistní stavbu projektoval Jan Bočan, společně s Janem Šrámkem. Po revoluci rozdělenou stavbu mezi český a slovenský stát ponechal architekt surovou z betonových pohledových panelů.  

Velvyslanectvím v Londýně však Bočan neskončil. Projektoval také Československé velvyslanectví ve Stockholmu. V této budově nyní sídlí pro mnohé kultovní švédská módní značka Acne. Beton vévodí exteriéru, prosakuje však i do interiéru budovy, kde jej autor v sedmdesátých letech zkombinoval s neomítnutými cihlami a tmavě mořeným dřevem. 

Beton v současné architektuře

To, že má beton své relevantní místo v architektuře i mezi ušlechtilejšími materiály dokazuje i fakt, že je stále hojně používaný již téměř celé století. Oblíbeným prvkem je například při výstavbách administrativních budov, nebo univerzitních kampusů, kterých s použitím betonu jako estetické složky vznikla za poslední léta celá řada. Beton byl použit například v budově Mezifakultního centra environmentálních věd, které spadá pod Českou zemědělskou univerzitu v Praze. 

 

 

Další příspěvky

Prázdniny a architektura – Gdaňsk

Gdaňsk, perla baltského pobřeží, je městem bohatým na historii, kulturu a samozřejmě i architekturu.

Prázdniny a architektura – Kodaň

Pokud patříte k těm, kteří místo k moři, vyrazí během dovolené raději například za zajímavou architekturou, možná už máte v hledáčku severské státy. My vřele doporučujeme Kodaň.

Sportovní centrum Fénix v Havířově

Místo demolice unikátní rekonstrukce. Osud, který čekal starou nádražní halu v Havířově. Projekt dostal symbolický název Fénix, podle bájného ptáka, který po znovuzrození vzlétne ještě krásnější, podobně jako nová multifunkční hala.

Návrat šumperáku

Možná jste v něm sami bydleli, možná v něm stále bydlíte. Pojďme se podívat na fenomén české kultury, dominantu socialistických pohlednic, slavný šumperák.

Centre Pompidou

Provokativní stavba v centru Paříže spojující moderní části metropole a romantické historické centrum. Kovová a skleněná budova z roku 1977 znovu dokazuje, že Paříž je centrem překvapivých konceptů, které diktují trendy.

Brutalismus

Architektonický styl brutalismus už svým názvem napovídá, že vzbuzoval a vzbuzuje mnoho kontroverzí. Jedná se o směr, který silně pracuje s užitností prvků a očišťuje architekturu od veškerého pozlátka.

Postmoderní architektura

Období modernismu, které přišlo po druhé světové válce, přineslo světu odpověď na rychle rostoucí poptávku po kancelářských prostorách. V rámci oživení architektury vzniká postmoderní styl, který silně čerpá inspiraci z historie.

Frank Lloyd Wright

Je označován za jednoho z nejvlivnějších amerických architektů 20. století. Patří k autorům a čelním architektům organické architektury. Dnešní článek bude o architektu Frank Lloyd Wrightovi.

Vladimír Karfík

Pokud jste někdy navštívili východomoravské město Zlín, s budovami jako je Baťův mrakodrap nebo Hotel Moskva (dnešní Hotel Zlín) jste se určitě setkali. V dnešním článku si tak povíme něco málo o životě a díle autora těchto staveb.

Stavební materiály – kámen

Kámen patří odnepaměti k základním stavebním materiálům. Člověk s ním v primitivní formě pracoval už před tisíciletími. Je oblíbený hlavně díky své síle a odolnosti a zároveň relativně jednoduchému opracování.

Stavební materiály – sklo

Sklo je jedním ze jmenovatelů Bauhausu, ve spojení s ocelí patří k symbolům opuštění přílišného zdobení a umožňuje nerušený dialog mezi interiérem a exteriérem stavby. Podívejte se s námi na to, jak sklo postupně ovládlo architekturu staveb.

Nové století Bauhausu: 3. díl

Walter Gropius či Johannes Itten – Bauhausem prošel nespočet významných osobností, které mu vtiskly nezaměnitelnou tvář. I z toho důvodu je těžké vybrat ty nejdůležitější. Další díl seriálu Nové století Bauhausu, tentokrát věnovaný lidem, je zde.

Nové století Bauhausu: 2. díl

Legendární škola Bauhaus za svou krátkou existenci dokázala opravdu mnoho. Snad žádné škole nestačilo pouhých 14 let k tomu, aby se zapsala do dějin architektury a dalších uměleckých oborů. A to musela nepřetržitě čelit nátlaku, kvůli kterému...

Máte zájem o spolupráci?

Napište nám.

Buďte v obraze.

Přihlašte se k odběru newsletteru, ať nepřijdete o žádnou novinku.

 

TERMETAL Moravia s.r.o.

Poříčí 2465/28


678 01 Blansko




Telefon

+420 775 711 124


+420 775 711 125



E-mail

living@termetalliving.cz



info@termetal.cz